Skupni polnilci

09:24 , 0 Comments


Potem, ko smo že praktično dobili enotne polnilce mobilnih telefonov, je naslednje vprašanje, kdaj bomo poenotili tudi polnilce za prenosne računalnike. Počasi se vendarle premika, saj je IEC potrdil osnutek enotnega standarda za polnilce prenosnih računalnikov.
V Ženevi je tako Mednarodna komisija za elektrotehniko (IEC) potrdila tehnične specifikacije za enotni polnilec, ki bo namenjen polnjenju netbookov in prenosnih računalnikov. Kot pojasnjujejo, je razlog nezdružljivost polnilcev med različnimi proizvajalci, kar v ekstremnih primerih pomeni, da je zaradi okvarjenega polnilca treba zavreči napravo, v manj ekstremnih primerih pa zgolj visoke stroške z nakupom točno določenega polnilca. Letno naj bi se na svetu zavrglo za pol milijona ton polnilcev. Novi standard, ki je še v fazi preverjanja, bo te težave odpravil.
Novi standard je osnovan na podlagi predlogov, ki so jih dali strokovnjaki iz držav, ki sodelujejo v tehničnem odboru pri IEC. Generalni sekretar IEC Frans Vreeswijk pojasnjuje, da bo največji uspeh enotnega standarda prav zmanjšanje števila odpadkov iz naslova polnilcev. Standard še ni uradno potrjen. Ko se bo to zgodilo, pa lahko pričakujemo, da bomo z enim samim polnilcem polnili vse nove prenosne računalnike. Podobno je z mobilnimi telefoni, kjer je IEC leta 2009 predlagal enotni standard, EU ga je uradno zapovedala, in danes lahko vse razen Applovih naprav polnimo prek micro-USB.

Linux-novice

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 komentarji: