Top 5 linux distribucij



Se mogoče še zmeraj sprašujete katero distribucijo bi radi imeli in da bi bila najbolša za vas.Pripravili smo vam pet najbolših linux distrubucij po našem mnjenju.Nekatere vam vrjetno ne bodo všeč ampak to je samo stvar vašega mnjenja in okusa.Distribucije ki jih bomo predstavili so različih zahtevnosti, nekatere so zelo dobre za začetnike kot je ubuntu nekatere pa za zelo zahtevne kot naprimer arch linux.



5.) Fedora

Fedora Project je odkrito-razvojni projekt, ki ga Red Hat odpira za sodelovanje, vsem.Cilj projekta Fedora je, da delo s skupnostjo Linux zgradi popolni, splošni operacijski sistem z izključno odprtokodno programsko opremo. Razvoj poteka prek javnega foruma.Projekt proizvede terminske izpuste Fedore približno 2-3 krat na leto, z načrtom za javno izdajo. Inženiring ekipa Red Hata bo še naprej sodelovala pri gradnji Fedora in bo povabila in spodbudila več zunanje udeležbe kot v preteklih izdajah. Z uporabo bolj odprtega postopka, upajo, da bodo naredili operacijski sistem bolj v skladu z ideali prostega programiranja in bolj privlačno za odprtokodne skupnosti.



4.) Debian

Debian Project je združenje posameznikov, ki so vložili skupen vzrok, da ustvarijo brezplačen operacijski sistem. Ta operacijski sistem se imenuje Debian GNU / Linux, ali pa preprosto Debian na kratko. Debian sistem trenutno uporablja jedro Linuxa. Linux je povsem brezplačen kos programske opreme, ki ga je ustvaril Linus Torvalds  in ga na tisoče programerjev po vsem svetu podpira. Seveda, stvar, da ljudje želijo, je programska aplikacija: Programi, ki jim pomagajo dobiti tisto, kar hočejo, od urejanja dokumentov za vodenje podjetja, za igranje iger in pisanje programske opreme. Debian ima več kot 20.000 paketov (naložen programske opreme, ki jo zavije v lepo obliko za enostavno namestitev na vašem računalniku) - vse to brezplačno. To je nekako tako, kot stolp. Na dnu je jedro. Na vrhu, pa so vsa osnovna orodja. Naprej je vsa programska oprema, ki jo vodijo na računalniku. Na vrhu stolpa je Debian -  z skrbno organizacijo in opremljanjem tako, da vse deluje skupaj.


3.) Ubuntu

Ubuntu je popoln desktop Linux operacijski sistem, brezplačno je na voljo tako s skupnostjo in strokovno podporo.Ubuntu skupnost je zgrajena na idejah, zapisanih v Ubuntu manifestu: da  morajo biti na voljo brezplačni  programi  z prevodi za katerikoli konček sveta  za uporabo v njihovem lokalnem jeziku in kljub duševnem razvoju, in da bi morali ljudje imeti svobodo, za prilagoditev in urejanje svoje programske opreme na kakršenkoli način ki se jim zdi primeren. "Ubuntu" je starodavna afriška beseda, ki pomeni "humanost drugim".Distribucija Ubuntu prinaša duh  med svet programske opreme.





2.) Linux Mint

Linux Mint je distribucija ki temelji na Ubuntuju katerega cilj je zagotoviti bolj popolno out-of-the-box izkušnjo, vključno z vtičniki brskalnika, medijske kodeke, podporo za predvajanje DVD-jev, Java in drugih komponent. Prav tako dodaja namizje po meri in menije, več edinstvenih konfiguracij orodij in spletno navodila za namestitev vmesnika. Linux Mint je združljiv z Ubuntu zbirkami programske opreme.





1.) Arch Linux

Arch Linux je samostojna razvojna, i686-in-x86_64 optimizirana Linux distribucija usmerjena na zahtevne uporabnike Linuxa. Ta distribucija uporablja "Pacman", za svoj ​​domač  upravitelj paketov, za posodobitev na najnovejše programske aplikacije, s popolnim sledenjem odvisnosti. ,Arch deluje na sistemu kotalnih sproščanj ki ga lahko namestite s CD -ja ali prek strežnika FTP.Privzeta namestitev določa trdno podlago, ki omogoča uporabnikom, da ustvarijo namestitev po meri. Poleg tega  sistem za gradnjo Arch (ABS) zagotavlja način za enostavno gradnjo novih paketov, spreminjane konfiguracije delniških paketov, in delitev le teh paketov z drugimi uporabniki prek uporabnikovega skladišča Arch Linux.


To je naših top pet najbolših linux distribucij. Za ogled vseh distribucij in pa več podatkov obiščite Distro Watch. Upamo da smo vam pomagali izbrati vašo pravo distribucijo.Če imate kakšno željo zvedeti še več o kakšni od teh distribucij ali pa imate kakšno pritožbo ali pohvalo nas kontaktirajte preko e-maila : info.linuxnovice@gmail.com



Linux-novice

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 komentarji: