Je morda cas da zamenjate zastarele windowse?

06:45 0 Comments


Kot ste vrjetno že brali ali pa šlišali o tem da bo microsoft ugasnil vso podporo za njihov operacijski sistem windows xp.S tem se pojavi priložnost da zamenjate operacijski sistem.V tem članku vam bomo pomagali povedati zakaj izbrati linux in pa kako pravzaprav inštalirati linux.V tem članku smo uporabili znano Linux distribucijo Ubuntu ,ki je najbolj primerna za začetnike.


Zakaj presedlati na linux? Prvo kar vam lahko povemo zakaj zamenjati windowse z linuxom je ta da vam ni treba plačati za operacijski sistem,ker je zastonj.Linux lahko uporabljamo tudi na starejših računalnikih čeprav se lahko potem računalnik  kosa z računalnikom ki ima naložen windows 7 .Nikoli več vas ne bo  skrbelo za viruse ,trojanske konje in rootkite,ker jih linux praktično nima. Linux ponuja tudi dobre zastonjske programe ki se lahko kosajo z profesionalnimi programi na windowsih in mackih,kjer jih dobite samo če plačate licenco.Linux je veliko bolj stabilen kot windows zato vam ne bo treba ponovno zaganjati vašega računalnika.Linux ponuja še veliko več, ampak za začetnike to ni več tako pomenbno.

Povezave ki jih bomo potebovali ali pa so koristne.

Ubuntu inštalacijska datoteka: Link
Universal usb installer inštalacijska datoteka: Link
Ubuntu dokumentacija: Link




1.) Najprej bomo morali prenesti linux .iso datoteko ki jo prenesemo z uradne spletne strani Ubuntu Linuxa.

2.) Medtem ko se naša ubuntu datoteka prenaša se podamo na novo spletno stran na kateri bomo prenesli program za dodajanje ubuntu datoteke na usb ključ.


3.) Ko imate obe datoteki preneseni najprej dodamo usb v računalnik in nato odpremo universal usb installer ki nas popelje v pogovorno okno


4.) Na spustnem seznamu izberemo Ubuntu linux,izberemo usb na katerega bomo dali ubuntu datoteko in pa najpomebnejše dodamo še lokacijo ubntu datoteke.Obkljujamo samo še format usb in kliknemo naprej.Počakamo da program naredi svojo čarovnijo začnemo z inštalacijo.


5.) Zdaj pa gre zares.Priporočamo da si vse vaše slike in datoteke shranite na zunanji disk ali pa usb,ker ko se bo začel inštalirati Linux ki  bom izbrisa vse podatke z diska.Najprej ponovno zaženite računalnik. pri tem mora biti usb v računalniku.


6.) Ko se vam bo pokazal tak zaslon pritisnite f12 (slika in tipka do menija ki ga bomo potrebovali  se lahko razlikuje odvisno od matične plošče).


7.) Izberite Usb opcijo (lahko se razlikuje odvisno od matične plošče ki jo imate) in pritisnite enter zdaj pa naj bi se vam zagnalo ubuntu pogovorno okno za test in ištalacijo.


8.) Pokazalo se vam bo pogovorno okno v katerem lahko izberete test ali pa inštalacijo samega operacijskega sistema .V tem Oknu tudi izberemo poljuben jezik, v našem primeru smo izbrali angleški jezik in pritisnili Install ubuntu.



9.) V tem oknu operacijski sistem pregleda ali imate računalnik povezan v splet in vas praša, če hočete da vam naloži takojšne posodobitve in programe tretjih oseb.Obkljukamo obe opcije in pritisnemo continue.


10.) Če imate brezžično povezavo vam bo pokazal pogovorno okno na katerem izberete vaš brezžično ime.


11.) Nato se pokaže novo pogovorno okno v katerem izberemo kakšno inštalacijo bomo izvedli in kaj hočemo imeti to je čisto vaša izbira.Ko izberete željeno opcijo kliknite Continue.

-Opcija ena Install Ubuntu alongside Windows 7 pomeni da se bo ubuntu naložil ampak ne bo pobrisal Windowsev tako da boste imeli naložena dva operacijska sistema.

-Opcija dve Replace Windows 7 with ubuntu pa pobriše vse dokumente in programe ki so bili naloženi na windowsih.

-Opcija tri pa je za bolj zahtevne uporabnike.



12.) V nasljednem oknu pa izberemo disk na katerega bomo naložili operacijski sistem.Omogoča nam tudi urejanje particij in swap prostora.Ko ste zadovoljni s vašo opcijo pritisnite Continue.


13.) V tem koraku izberemo našo lokacijo zaradi časa in pa datuma.



14.) Izberete pravi jezik za vašo tipkovnico tako da bodo črke in znaki pravilno delovali za uporabo  vsakdanjega dela.



15.) Nato izberete vaše poljubno uporabniško ime in geslo ,lahko pa se poigrate še z nastavitvami,ki vam omogočajo da zaščitite vašo domačo mapo ali pa da se avtomatično prijavite v sam sistem.


16.) V nasljednem oknu pa se prijavite v Ubuntu One ,ki vam omogoča dostopanje do vseh dodatnih možnostih ki jih ponuja ubuntu.Nato pritisnete spet Continue.


17.)In počakamo da se operacijski sistem dokončno naloži.



18.)Čestitamo naložili ste Ubuntu.Zdaj samo še ponovno zaženite računalnik z opcijo Restart now.

Če imate kakšno vprašanje ali problem nas kar kontaktirajte preko e-mail naslova info.linuxnovice@gmail.com

Linux-novice

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 komentarji: