Puppy Linux

06:20 , 0 Comments


Ker se naša spletna stran nanaša na linux, smo se tokrat odločili za test Linux distribucije Puppy linux,ki je ena najmanjših in najlahkejših v smislu grafičnega pogona,hitrosti,itd...Presenetila vas bo velikost inštalacijske datoteke .iso ki šteje samo 133Mb,ne bo vas pa presenetilo samo to,ampak tudi to da je ta distribucija narejna in optimizirana  za zelo stare računalnike in to je tudi ključni elment zakaj je ta distribucija na lestvici prvih 10 distribucij na distro-watchu.Zato vam priporočamo inštalacijo te distribucije na vaš star računalnik.V tem testu bomo govoril o programih ki so že priloženi,opcijah, ki jih ponuja puppy,costumizaciji samega grafičnega vmesnika,poraba diskovnega prostora,rama,procesorja in pa seveda kar je zelo važno kakšno ima uporabniško podporo.

Najprej da omenimo minimalne strojne zahteve za inštalacijo tega informacisjkega sistema:

Na uradni strani puppy linux-a so napisali da bi  256Mb rama in 512mb swap prostora bilo dovolj ,ampak so nekateri uspešno uporabljali puppy-linux z 333MHz procesorjem in 64Mb rama.


Začetni zaslon izgleda takole:
Kot razberete iz slike da so na namizju bljižnice do nasljednih programov:
File manager,help,mount,install,control,edit,console,
lock,write,calc,paint,draw,zip,browse,email,plan,
play,connect,quickpet,trash,in pa diski.Kot ste prebrali ima zelo veliko programov ki se jih uporablja vsak dan od koledarja,internetnega brskalnik pa tudi programa za risanje.Presenetilo vas bo tudi program connect ki vas popelje skozi nastavitve brežičnega omrežja kar pomeni da se distribucija lahko uporabi na prenosnih napravah.



Impresiralo nas je šele, ko smo dejansko odprli menu:

V menuju je nešteto programov in nastavitev s katerimi se lahko igrate.

Pod kategorijo Desktop dobite vse kar si poželite za costumizacijo vašega operacijskega sistema in to od odzadiji,ohranjevalnika zaslona,ure,ker pa puppy teče na grafičnem pogonu openbox pa ima tudi opcijo novih tem, ohrajevlanikov itd...Med vsem tem nas je impresiral tudi program simpelBOX ki nam omogča ustvarjanje čisto svojih openbox tem.
Kategorija System vam bo odprla veliko programov za upravljanjem z samim sistemom,pregled porabe,konfiguracijske datoteke ,pregled grafičnih driverjev in tudi particijske programe kot so GParted.

Druge kategorije pa so imele več ali manj standardne programe kot so geany,dillo,abiword,pdfviewer,flashplayer in še bi lahko naštevali.




Bili pa smo presenečeni tudi z strojno ,porabo kot je razvidno iz slike sistem uporablja  okoli 47Mb rama in nekako konstantno procesorja med okoli 3 do 6 % tudi med igranjem iger.

Kar nam ni bilo všeč pa je bilo  to da je inštalacija samega linux tejžja kot smo mislili in pa zelo malo  podpore uporabnikom.
Všeč pa nam je bila hitrost in odzivnost operacijskega sistema,programov kot tudi stablinost samega sistema.

vir:puppy linux

Linux-novice

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 komentarji: